Kategóriák

Levegő ionizátor

Az ózon rendelkezik a legnagyobb reakcióképességgel a molekuláris oxigének közül, és hatékony oxidáló elem a fluor, fluor-oxigén és atomi oxigén mellett. Az ózon kellemes illatot generál, ha sűrűsége 0,02ppm vagy kicsit kevesebb. Ha a sűrűség túllépi ezt az értéket, a keletkező szag serkentő.
Az ózon használható víz vagy levegő sterilizálására is. Az iparban szintén használatos gyanta vagy olajszennyeződések eltávolítására és szerves vegyületekhez. Az ózon az oxigén kisülésekor keletkezik. Az ózont használják oxidáló lángként, nehéz fémek fertőtlenítéséhez és oxidálásához, fertőző baktériumok néhány perc alatti elpusztításához, és az oxigén cseppfolyósításához.
Az ózon hatása az emberi szervezetre:
Az ózon azonnal kiadja egyik oxigénatomját a háromból egyéb reakciókhoz.
Ennek a tulajdonságának köszönhetően blokkolja és elnyeli az ultraibolya sugarakat. A sugárzás elnyelés megközelítőleg 99%-os. A levegőben az emberi szervezetre gyakorolt káros hatása ennek a magas fokú reakciókészségének köszönhető. Válogatás nélkül reakcióba lép bármely szerves vegyülettel a bőrön, létrehozva olyan anyagokat, amelyek akár halálosak is lehetnek az emberi szervezetre. Ez a reakcióképesség nem teljesen tisztázott. Például megtámadja a tüdő sejtjeit, rontva a légzőszervek működését. És ami még veszélyesebb, a génállományt is megsértheti, ezzel genetikai elváltozásokat okozhat a DNS láncban, mely mutációt vagy akár rákot eredményezhet. A lágy szövetek mint a szem szaruhártyája hajlamosak reakcióba lépni az ózonnal. Az ózon különösen mérgező. Ha valaki 8 órán keresztül 1ppm sűrűségű ózonnak van kitéve, ez bronchitist, a tüdőszövetek és hörgők elváltozását okozhatja. Egy órás 1,25ppm értéknél a légzésműködés megváltozik. Ha ennél magasabb az ózonsűrűség, ez tüdővizenyőt és vérzést okozhat, valamint a sejtfalakon gázcsere problémákat eredményezhet. A megengedett ózonkoncentráció a napi nyolc órát dolgozó munkásoknak 0,1ppm.

Szűrési lehetőségek: